Dobro je vedeti kako znižati holesterol

Dobro je vedeti kako znižati holesterol

Moj dedek je skoraj za vsako stvar, ki jo je babica postavila na mizo rekel, da je ne sme jesti, ker ima previsok holesterol. Pa je vedno vse pojedel in živel dolgo in srečno življenje. Vedno je me zanimalo kako znižati holesterol in v bistvu kaj to sploh je. Že kot otroku se mi je zdelo, da mora imeti nekaj opravka z maščobo, saj je dedek to posebej poudarjal, ko je bilo v kozici kaj mastnega. In kot sem prebrala gre dejansko za maščobi podobno stvar, ki se pojavlja v vseh celicah našega telesa in dobro je vedeti kako znižati holesterol, kajti vpliva na vse procese v našem telesu. Predvsem je pomemben del celičnih membran in primerna raven le tega je predpogoj za dobro stanje hormonov in proizvodnjo žolčne kisline, ki je pomemben sodelujoči faktor je mogoče  prebavi. 

 

Torej kako znižati holesterol, če smo si ga ga z neprimerno hrano nabrali preveč?

Opustimo prehrano v kateri je veliko nenasičenih maščob ali slabih maščob. To so na primer klobase in salame. Ob enem opustimo tudi sladkor, ki se nahaja v piškotih ostalih sladkih prigrizkih. Najbrž je možno kako znižati holesterol tudi z uživanjem manj nasičenih maščob kot so oljčno in repično olje, oreščki, semena in mastne ribe. Maščobe naše telo vsekakor potrebuje, tako jih moramo nekaj zaužiti. Dobro je vedeti tudi kako znižati holesterol z uživanjem veliko zelenjave ter živila, ki vsebujejo veliko topnih vlaknin kot sta:

  • oves
  • in ječmen.

Ob enem pa se je za nizek holesterol potrebno veliko gibati in tako ohraniti primerno težo. 

Dobro je vedeti kako znižati holesterol

Da bi se poučili kako znižati holesterol imamo na voljo veliko tiskanega materiala, ki ga najdemo v čakalnicah pri zdravniku in v lekarnah. Predvsem je tam zato, ker je namenjen starejši populaciji, da si prebere kako znižati holesterol tudi s hrano in ni potrebno posegati vedno po tabletah.

 

Pivovar